DANS

CONTEMPORARY

Här får du chans att uttrycka dig med dans på golvet likväl som på stången! Contemporary, även kallat modern/nutida dans, är ett bra komplement till de som dansar poledance då klasserna innefattar mycket floor work – dvs. dans/rörelse med hela kroppen nära golvet. När vi tränar på att smidigt ta oss ned och upp från golvet kan vi skapa ett större ’flow’ i vårt dansande.

Polestängerna används av och till under lektionerna, och alltid när vi gör koreografier – eftersom vi med dessa kan skapa ännu fler möjligheter i vårt dansande! Snurra, göra små lyft från marken, luta mot, trycka ifrån eller dra oss till stängerna. Trick och poser kan under kursen involvera bl. a. enklare underarmsstående, handstående, enklare kullerbyttor, skulderstående. Här kan polestången vara till bra hjälp i dessa balansövningar.

På klass blandar vi alltid poletrick och danssteg i korta kombinationer till olika musik.

Ibland improviserar eller ”freestylar” vi också under klass för att lära känna vårt eget uttryck när vi dansar. Här finns ett lekfullt klimat!

BALLETFLOW

I denna kurs leker vi ut våra inre ballerinor! Här finns moment hämtade ur klassisk balett. Även om många poledansare kanske befinner sig dansande ’uppe i luften’ behöver de också vara medvetna om flera saker:

• Placering

• In- och utåtvridning

• Sträva efter att röra sig graciöst

• Att hålla former och skapa linjer i sina kroppar (bl. a. genom att sträcka fötter)

• Bygga styrka och uthållighet

• Att uttrycka sig mer lyriskt i sitt dansande

På klassen blandas övningar vid stången (á barre) med stärkande övningar på golvet (floor barre) samt danskombinationer ute på golvet (au milieu). Detta är dock ingen vanlig balettlektion, rörelserna precis som musiken är mer ’nutida’, dvs. vi dansar inte enbart till traditionell klassisk musik.

På denna klass kan vi se stången som en danspartner vi kan stödja oss på, klättra upp på, samt som en möjlighet att skapa olika piruetter på, eller få våra kickar och hopp att se högre ut i koreografierna. Vi arbetar med en koreografi som växer fram under kursens gång.

STREETDANCE

– Denna kurs sker utan stänger.

Nivå 1 & 2

Streetdance är samlingsnamnet på en mängd olika stilar som bland annat hiphop, popping, locking, breaking samt nyare stilar som New School och Commercial. I denna kurs har vi stort fokus på rytm och att hitta känslan i musikens tydliga taktslag. Här använder vi rörelser från hiphopens lite mer bestämda stil blandat med lekfulla influenser från dancehall. Lägg till en stor dos attityd och personlighet i dansandet så blir allt mycket roligare!

På klasserna oavsett nivå ingår också lite styrka och stretch.

Obs! Klädsel och skor:

Valfria mjuka kläder, löst eller tight – det bestämmer du själv! Till skillnad från övriga kurser på GironPole är det i Streetdance bra om innesneakers används. Dessa bör helst ha slät sula  – detta för att kunna glida, snurra, hoppa, hålla balans på exempelvis hälarna, samt för att skor är skonsammare för fötter och ben i denna stil där det kan hoppas, studsas och stampas en hel del på hårt golv.